Ciasto z jagodami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 20 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • olej - 6 łyżek
  • olejek rumowy - 1 unit
  • jagody - 60 dekagramów
  • cukier puder - 1 unit
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Owoce opłukać, osączyć.
  2. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać.
  3. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać.
  4. Ciasto włożyć na wysmarowaną Kasią blachę średniej wielkości i przykryć owocami.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min).
  6. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.