| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Laskę wanilii rozetnij i wyjmij z jej środka miąższ. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na puch. |
| Krok 2 |
| Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. |
| Krok 3 |
| Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. |
| Krok 4 |
| Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 st.C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto wyrosło nie równe, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię. |
| Krok 5 |
| Jeden placek ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki. |
| Krok 6 |
| W tym czasie przygotuj krem. Pozostały dżem zmiksuj na gładką masę. Utrzyj Kasię z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta. |
| Krok 7 |
| Do pozostałego kremu dodaj ponownie odrobinę dżemu i wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu by uzyskać efekt przejścia tonalnego "ombre". |
| Krok 8 |
| Przed podaniem polej tort pozostałym dżemem i udekoruj jagodami. |