Ciasto z jagodami i kremem

59


Łatwe


0 min.


4 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak1 sztuka
cukier puder200 gramów
duże jajka4 sztuki
laska wanilii1 sztuka
mąka1.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak1 sztuka
cukier puder2 szklanki
dżem jagodowy4 łyżki
Dekoracja:
dżem jagodowy530 gramów
jagody300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Laskę wanilii rozetnij i wyjmij z jej środka miąższ. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na puch.
Krok 2
Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
Krok 3
Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 st.C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto wyrosło nie równe, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię.
Krok 5
Jeden placek ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.
Krok 6
W tym czasie przygotuj krem. Pozostały dżem zmiksuj na gładką masę. Utrzyj Kasię z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.
Krok 7
Do pozostałego kremu dodaj ponownie odrobinę dżemu i wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu by uzyskać efekt przejścia tonalnego "ombre".
Krok 8
Przed podaniem polej tort pozostałym dżemem i udekoruj jagodami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl