Ciasto z jagodami i kremem
  • 0 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 1 sztuka
  • cukier puder - 200 gramów
  • duże jajka - 4 sztuki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 1 sztuka
  • cukier puder - 2 szklanki
  • dżem jagodowy - 4 łyżki
  • dekoracja
  • dżem jagodowy - 530 gramów
  • jagody - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii rozetnij i wyjmij z jej środka miąższ. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na puch.
  2. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
  3. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 st.C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto wyrosło nie równe, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię.
  5. Jeden placek ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.
  6. W tym czasie przygotuj krem. Pozostały dżem zmiksuj na gładką masę. Utrzyj Kasię z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.
  7. Do pozostałego kremu dodaj ponownie odrobinę dżemu i wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu by uzyskać efekt przejścia tonalnego "ombre".
  8. Przed podaniem polej tort pozostałym dżemem i udekoruj jagodami.