Ciasto z jagodami z sosem jagodowym
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 20 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • olej - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • aromat rumowy - 1 opakowanie
  • jagody - 60 dekagramów
  • jagody - 1 unit
  • cukier - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: jajka z cukrem ubijamy. Dodajemy 2 łyżki wody, olej, aromat i ubijamy znów.
  2. Mąkę z proszkiem przesiewamy i mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę.
  3. Na wierzch ciasta wysypujemy jagody według uznania. Blacha średnia okrągła lub 20*25 cm.
  4. SOS: jagody do garnka. Troszkę wody dolewamy i gotujemy.
  5. Kiedy jagody zrobią się w tzw. papkę, słodzimy według uznania cukrem albo rozpuszczonym w wodzie słodzikiem.
  6. Polewamy ciepłym sosem porcje ciasta na talerzyku i ...... SMACZNEGO!!