Ciasto z jeżykami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • oliwa - 5 łyżek
  • ocet - 1 łyżka
  • kakao - 2 łyżki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • spirytus - 2 łyżki
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • aromat waniliowy - 1 unit
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z 1 szklanką cukru. W kubku przygotować 6 żółtek i zmieszać z octem i proszkiem do pieczenia.
  2. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać, dodać 1,5 szklanki mąki, oliwę i kakao. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą.
  3. Upiec. Po wystygnięciu podzielić na 3 płaty.
  4. Szklankę mleka zagotować z 1 szklanką cukru. W połowie szklanki mleka rozmieszać łyżkę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną.
  5. Gdy cukier się rozpuści wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić.
  6. Kasię utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem, dodawaćbudyń.
  7. Dolać spirytus, wymieszać. Płaty ciasta przełożyć masą.
  8. Ostatni płat ciasta z kremem posypać startymi na tarce ciastkami.