Ciasto z jeżynami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 160 gramów
  • mąka pszenna - 120 gramów
  • kasza manna - 0.66 szklanek
  • wiórki kokosowe - 0.66 szklanek
  • cukier puder - 100 gramów
  • cukier kryształ - 0.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • jeżyny - 300 gramów
  • maliny - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kaszą i wiórkami kokosowymi.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
  4. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy.
  6. Na ciasto wysyp owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180st.C około 50 minut.