Ciasto z kaszą manną
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

    masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 1 litr
  • kasza manna - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki
  • bakalie - 5 dekagramów
  • spód i wierzch
  • herbatniki - 5 opakowań
  • polewa
  • czekolada - 1 opakowanie
  • dekoracja
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

  1. 1 litr mleka, Kasię oraz szklankę cukru zagotować, a następnie dodać szklankę kaszy manny i gotować według przepisu na opakowaniu (w moim przypadku 3-4 min).
  2. Następnie dodać kakao oraz bakalie i dobrze wymieszać.
  3. Do formy ok. 26 cm x 26 cm wyłożonej wcześniej warstwą herbatników wylać gorącą masę i przykryć drugą warstwą herbatników (można zrobić w formie prostokątnej - większej, ale wtedy ciasto jest niższe).
  4. Następnie podgrzać połamaną czekoladę z odrobiną mleka w mikrofalówce przez 2 min., albo na gazie do rozpuszczenia.
  5. Polać nią ciasto i posypać póki ciepłe posypką (dowolną - w moim przypadku płatki migdałów).