Ciasto z kaszanką

Składniki:

  • kaszanka - 800 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • cebula - 2 sztuki
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 sztuka
  • ziemniaki - 500 gramów
  • jabłka - 500 gramów
  • śmietana - 1000 mililitrów
  • biały ser mielony - 300 gramów
  • cebule - 6 sztuk
  • żółtka jajek - 6 sztuk
  • kminek - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • biały pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • masło - 75 gramów
  • masło do formy
  • sos do pizzy
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • oregano - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Obierz 2 cebule i drobno pokrój. Roztop 50 g masła na patelni, wrzuć cebule, podsmaż i odstaw, by ostygła.*
  2. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą. Do ciasta dodaj podsmażoną cebulę, kminek, miękkie masło i mleko. Ciasto jeszcze zagnić i odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby rosło.
  3. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po schłodzeniu obierz i utrzyj na grubej tarce.
  4. Blachę wysmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Masę drożdżową wyłóż na czysty i posypany mąką stół. Delikatnie rozwałkuj, ułóż na blaszce i nakłuj widelcem na całej powierzchni.
  5. Obierz jabłka, usuń środek z nasionami i pokrój w drobną kostkę. 6 cebul obierz i drobno posiekaj. Kaszankę pokrój w kostkę. Kaszankę, cebulę, utarte ziemniaki, jabłka i przyprawy rozłóż równomiernie na cieście. Ciasto oprósz Przyprawą do karkówki Knorr.
  6. Ser, żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaj, dopraw solą i posmaruj nadzienie. Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.