Ciasto z kaszanką

0


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
ziemniaki500 gramów
cebula2 sztuki
Ciasto:
woda500 mililitrów
Sos do pizzy:
woda30 mililitrów
majeranek
Ciasto:
olej50 mililitrów
kminek2 łyżki
śmietana1000 mililitrów
cebule6 sztuk
sól20 gramów
Sos do pizzy:
sól1 łyżeczka
Ciasto:
cukier25 gramów
Sos do pizzy:
cukier1 łyżeczka
mleko100 mililitrów
oregano2 łyżeczki
mąka1 łyżka
Ciasto:
mąka1 kilogram
masło75 gramów
szczypiorek
natka pietruszki
jabłka500 gramów
Sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy100 gramów
Ciasto:
drożdże8 gramów
biały pieprz
kaszanka800 gramów
Przyprawa do karkówki Knorr1 sztuka
masło do formy
żółtka jajek6 sztuk
biały ser mielony300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Obierz 2 cebule i drobno pokrój. Roztop 50 g masła na patelni, wrzuć cebule, podsmaż i odstaw, by ostygła.*
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą. Do ciasta dodaj podsmażoną cebulę, kminek, miękkie masło i mleko. Ciasto jeszcze zagnić i odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby rosło.
Krok 3
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po schłodzeniu obierz i utrzyj na grubej tarce.
Krok 4
Blachę wysmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Masę drożdżową wyłóż na czysty i posypany mąką stół. Delikatnie rozwałkuj, ułóż na blaszce i nakłuj widelcem na całej powierzchni.
Krok 5
Obierz jabłka, usuń środek z nasionami i pokrój w drobną kostkę. 6 cebul obierz i drobno posiekaj. Kaszankę pokrój w kostkę. Kaszankę, cebulę, utarte ziemniaki, jabłka i przyprawy rozłóż równomiernie na cieście. Ciasto oprósz Przyprawą do karkówki Knorr.
Krok 6
Ser, żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaj, dopraw solą i posmaruj nadzienie. Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Autor: tommyPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl