Ciasto z kaszanką

0


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
kaszanka800 gramów
mleko100 mililitrów
cebula2 sztuki
Przyprawa do karkówki Knorr1 sztuka
ziemniaki500 gramów
jabłka500 gramów
śmietana1000 mililitrów
biały ser mielony300 gramów
cebule6 sztuk
żółtka jajek6 sztuk
kminek2 łyżki
mąka1 łyżka
biały pieprz
majeranek
natka pietruszki
szczypiorek
masło75 gramów
masło do formy
Sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
oregano2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Ciasto:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże8 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Obierz 2 cebule i drobno pokrój. Roztop 50 g masła na patelni, wrzuć cebule, podsmaż i odstaw, by ostygła.*
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą. Do ciasta dodaj podsmażoną cebulę, kminek, miękkie masło i mleko. Ciasto jeszcze zagnić i odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby rosło.
Krok 3
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po schłodzeniu obierz i utrzyj na grubej tarce.
Krok 4
Blachę wysmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Masę drożdżową wyłóż na czysty i posypany mąką stół. Delikatnie rozwałkuj, ułóż na blaszce i nakłuj widelcem na całej powierzchni.
Krok 5
Obierz jabłka, usuń środek z nasionami i pokrój w drobną kostkę. 6 cebul obierz i drobno posiekaj. Kaszankę pokrój w kostkę. Kaszankę, cebulę, utarte ziemniaki, jabłka i przyprawy rozłóż równomiernie na cieście. Ciasto oprósz Przyprawą do karkówki Knorr.
Krok 6
Ser, żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaj, dopraw solą i posmaruj nadzienie. Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Autor: tommyPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl