Ciasto z kokosowym budyniem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • budyń kokosowy - 2 opakowania
  • mleko - 1 litr
  • wiórki kokosowe - 0.5 szklanek
  • galaretka malinowa - 2 opakowania
  • jabłko - 1 kilogram
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać 1 szklankę cukru i ubić na puszysty krem.
  2. Kasię rozpuścić i przestudzić. Następnie wlać do ubitych jajek, wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  3. Ciasto wylać do przygotowanej, dużej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 15 minut w temp 180 stopni.
  4. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do rondla. Wlać 2 łyżki wody i rozgotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać pozostały cukier, cynamon i wymieszać.
  5. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, podczas gotowania wsypać wiórka kokosowe.
  6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odłożyć do przestygnięcia.
  7. Na ostudzone, upieczone ciasto wyłożyć marmoladę z jabłek, wylać budyń, ostudzić, następnie wlać krzepnącą galaretkę.
  8. Włożyć do lodówki, ozdobić według uznania.