Ciasto z kremem budyniowym
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 120 gramów
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • zapach waniliowy - 1 opakowanie
  • krem
  • mleko - 0.5 litrów
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • biszkopty - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • kakao
  • herbata

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać.
  2. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz aromat. Delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią formy. Piec około 25-30 minut w temperaturze 170 °C.
  4. Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć herbatą.
  5. Krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić.
  6. Utrzeć Kasię i dodać wystudzony budyń.
  7. Wymieszać i przełożyć na biszkopt. Ułożyć biszkopciki namoczone w herbacie.
  8. Posypać kakao.