Ciasto z makiem

116


Łatwe


70 min.


7 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mąka pszenna170 gramów
cukier200 gramów
białka z dużych jajek6 sztuk
cukier wanilinowy15 gramów
proszek do pieczenia10 gramów
mak niebieski150 gramów
Lukier:
cukier puder0.5 szklanek
woda3 łyżeczki
kandyzowana skórka pomarańczowa1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.
Krok 2
Ciągle ubijając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
Krok 3
Na koniec dodaj roztopioną Kasię i wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty. Formę keksową o wymiarach 10 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 4
Ciasto przełóż do formy. Piecz około 50 minut w 180 °C.
Krok 5
Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier i posmaruj nim wierzch ciasta. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl