Ciasto z makiem
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • 10 x 28 cm

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka pszenna - 170 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • białka z dużych jajek - 6 sztuk
  • cukier wanilinowy - 15 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • mak niebieski - 150 gramów
  • lukier
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • woda - 3 łyżeczki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Ciągle ubijając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
  3. Na koniec dodaj roztopioną Kasię i wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty. Formę keksową o wymiarach 10 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 50 minut w 180 °C.
  5. Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier i posmaruj nim wierzch ciasta. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.