Ciasto z marchewką

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 1.5 szklanek
  • wiórki kokosowe - 0.33 szklanek
  • orzechy włoskie - 0.5 szklanek
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać w misce cukier, olej i jajka.
  2. Przesiać razem mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. Dodać mieszankę mączną do miski z cukrem, olejem, jajkami i wymieszać.
  4. Następnie połączyć ze startymi marchewkami i znów dobrze wymieszać, dodać orzechy i wiórki kokosowe.
  5. Przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni ok. 25 - 60 minut - zależy od użytej formy - (ja piekłam tak właśnie ok. 55 minut), aż będzie gotowe i wystudzić.
  6. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową, lukrem, posypać cukrem pudrem.