Ciasto z masą jabłkową

1


Średnie


15 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajka5 sztuk
mąka tortowa1 szklanka
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa jabłkowa:
jabłka1 kilogram
galaretka cytrynowa1 opakowanie
cukier1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
woda0.5 szklanek
kasza manna0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 łyżka
Masa śmietanowa:
śmietana 36%500 mililitrów
cukier puder5 łyżek
żelatyna2 łyżki
woda0.25 szklanek
Wierzch:
wiórki kokosowe10 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier i miksujemy.
Krok 2
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Krok 3
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ i kroimy w kostkę. Z cukru, cukru waniliowego oraz wody gotujemy syrop. Dodajemy jabłka i chwilę smażymy.
Krok 4
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Do jabłek dodajemy kaszę i łyżkę Kasi. Smażymy do momentu, aż kasza się rozgotuje
Krok 5
Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę i całość wylewamy na biszkopt. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Krok 6
Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
Krok 7
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl