Ciasto z masą jabłkową
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180*C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 5 sztuk
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa jabłkowa
  • jabłka - 1 kilogram
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • woda - 0.5 szklanek
  • kasza manna - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • masa śmietanowa
  • śmietana 36% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • żelatyna - 2 łyżki
  • woda - 0.25 szklanek
  • wierzch
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier i miksujemy.
  2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
  3. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ i kroimy w kostkę. Z cukru, cukru waniliowego oraz wody gotujemy syrop. Dodajemy jabłka i chwilę smażymy.
  4. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Do jabłek dodajemy kaszę i łyżkę Kasi. Smażymy do momentu, aż kasza się rozgotuje
  5. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę i całość wylewamy na biszkopt. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.
  6. Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
  7. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.