Ciasto z masą słonecznikową
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180st °C

Składniki:

  • gotowy biszkopt - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 130 gramów
  • łuskane ziarna słonecznika - 20 dekagramów
  • cukier - 3 łyżki
  • mleko - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
  • spirytus - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt przekroić na pół. Puszkę z mlekiem gotować 2 do 2,5 godziny, wystudzić.
  2. Pół kostki Kasi, ziarna słonecznika, mleko i cukier zagotować na wolnym ogniu aż do zgęstnienia, wyłożyć na folię aluminiową w blaszce i piec do lekkiego zbrązowienia, chłodny połamać.
  3. 1,5 Kasi zmiksować, dodawać mleko skondensowane, na koniec pokruszone ziarna słonecznika i chwilę miksować. Masą słonecznikową przełożyć biszkopt, dowolnie udekorować. Smacznego, ciacho jest przepyszne.