Ciasto z mirabelkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżeczka
  • mirabelki - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię ucieramy z cukrem i kolejno dodajemy jajka.
  2. Cały czas miksujemy i wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy śmietankę.
  3. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem formę i wykładamy połowę wydrążonych mirabelek.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  5. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i wylewamy je na podpieczone już ciasto i na wierzch posypujemy resztę wydrążonych mirabelek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut.
  6. Sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia.