| |||||||||
| Składniki | ||
| mąka | 30 dekagramów | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 12.5 dekagramów | |
| jajko | 4 sztuki | |
| proszek do pieczenia | 2 łyżeczki | |
| cukier | 0.5 szklanek | |
| rum | 3 łyżki | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| śmietana | 1 łyżka | |
| sól | 1 szczypta | |
| morele | 0.5 kilogramów | |
| Kruszonka: | ||
| mąka | 20 dekagramów | |
| cukier | 10 dekagramów | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 10 dekagramów | |
| cynamon | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kasię utrzeć z cukrem, solą, rumem i cukrem waniliowym. |
| Krok 2 |
| Dodawać po jednym jajku i po trochu rum. |
| Krok 3 |
| Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając. |
| Krok 4 |
| Dodać śmietanę. |
| Krok 5 |
| Ciasto powinno być dość gęste. |
| Krok 6 |
| Ciasto włożyć do formy i na wierzch dać morele. |
| Krok 7 |
| Przygotować kruszonkę. |
| Krok 8 |
| Dokładnie wymieszać w misce wszystkie składniki i rozkruszyć, posypać na morele. |
| Krok 9 |
| Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |