Ciasto z morelami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12.5 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • rum - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • morele - 0.5 kilogramów
  • kruszonka
  • mąka - 20 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cynamon - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem, solą, rumem i cukrem waniliowym.
  2. Dodawać po jednym jajku i po trochu rum.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając.
  4. Dodać śmietanę.
  5. Ciasto powinno być dość gęste.
  6. Ciasto włożyć do formy i na wierzch dać morele.
  7. Przygotować kruszonkę.
  8. Dokładnie wymieszać w misce wszystkie składniki i rozkruszyć, posypać na morele.
  9. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.