Ciasto z rabarbarem

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • rabarbar - 1 kilogram
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • śmietana kremówka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier mieszamy z Kasią.
  2. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto.
  3. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na pół godziny.
  4. Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę i układamy na nim obrany i pokrojony na kawałki (1-1,5cm) rabarbar.
  5. Pozostałym ciastem przykrywamy rabarbar.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni około 40 minut.
  7. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.