Ciasto z serem i jagodami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 15 dekagramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • mąka - 30 dekagramów
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mielony biały ser - 50 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • jagody - 50 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki ciasta kruchego zagniatamy.
  2. Ciasto powinno być bardzo miękkie, więc jeżeli trzeba, należy dodać więcej śmietany.
  3. Ciasto wykładamy na wysmarowaną Kasią i wysypaną bułką tartą blachę (zwykła prostokątna).
  4. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i sypki budyń.
  5. Masę serową wykładać na ciasto poprzecznymi paskami na przemian z jagodami.
  6. Ciasto piec około 50 min. w temp. 175 st.
  7. Po upieczeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.