Ciasto z suszoną żurawiną i śliwkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 250 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • śliwki - 0.5 kilogramów
  • suszona żurawina - 5 dekagramów
  • płatki migdałowe - 5 dekagramów
  • cukier puder - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W jednym naczyniu zmiksować Kasię, jaja oraz cukier.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, na którym należy ułożyć śliwki, żurawinę oraz posypać migdałami w płatkach.
  4. Podając ciasto można posypać je dodatkowo cukrem pudrem.