Ciasto z tartymi antonówkami i czekoladą
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • żółtko - 4 sztuki
  • kawśna śmietana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masa jabłkowa
  • jabłko antonówka - 7 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cynamon - 1 łyżka
  • piana
  • białko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 0.25 szklanek
  • budyń czekoladowy bez cukru - 1 opakowanie
  • czekolada w proszku - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół, z drugiej połowy zrobić kulki i podmrozić w zamrażarce.
  2. Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wysmarować Kasią, posypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem.
  3. Obrane antonówki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać cukrem i cynamonem, wycisnąć, ułożyć na cieście.
  4. Ubić zimne białka z odrobiną soli, pod koniec dodać cukier, dalej ubijać, na końcu dodać budyń czekoladowy wymieszany z czekoladą w proszku.
  5. Wyłożyć pianę na jabłka, zetrzeć podmrożone ciasto.
  6. Piec w 180 st. C około 50-60 min. Wystudzone można posypać cukrem pudrem. Smacznego.