Ciasto z tartymi antonówkami i czekoladą

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna3 szklanki
żółtko4 sztuki
kawśna śmietana2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier0.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier waniliowy1 opakowanie
Masa jabłkowa:
jabłko antonówka7 sztuk
cukier0.75 szklanek
cynamon1 łyżka
Piana:
białko 4 sztuki
sól1 szczypta
cukier0.25 szklanek
budyń czekoladowy bez cukru1 opakowanie
czekolada w proszku1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół, z drugiej połowy zrobić kulki i podmrozić w zamrażarce.
Krok 2
Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wysmarować Kasią, posypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem.
Krok 3
Obrane antonówki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać cukrem i cynamonem, wycisnąć, ułożyć na cieście.
Krok 4
Ubić zimne białka z odrobiną soli, pod koniec dodać cukier, dalej ubijać, na końcu dodać budyń czekoladowy wymieszany z czekoladą w proszku.
Krok 5
Wyłożyć pianę na jabłka, zetrzeć podmrożone ciasto.
Krok 6
Piec w 180 st. C około 50-60 min. Wystudzone można posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl