CIASTO Z TRUSKAWKAMI, GALARETKĄ I MASĄ BUDYNIOWĄ
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180°C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 120 gramów
  • mąka pszenna - 0.3 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa budyniowa
  • mleko - 1 litr
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka pszenna - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • dodatkowo
  • galaretka truskawkowa - 2 sztuki
  • truskawki - 300 gramów
  • mleczna czekolada - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier, cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki.
  2. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.
  3. MASA: Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz.
  4. Resztę mleka zagotuj z Kasią, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę i starannie wymieszaj, aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
  5. Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia.
  6. Ostudzony biszkopt przekrój na pół.
  7. Na dół wylej część masy budyniowej. Ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką.
  8. Ułóż drugą cześć biszkoptu posmarowanego resztą masy budyniowej.
  9. Posyp startą czekoladą.