Ciasto z truskawkami
  • 15 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • margaryna - 375 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i śmietanę.
  2. Ubić pianę z cukrem, zostawić mniej więcej 1/5 a resztę dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do dużej blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć truskawki (większe przeciąć na pół).
  3. Wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam bez termoobiegu, grzanie z góry i dołu) na około 60 minut. Do pozostawionej piany z białek dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i po około 15 minutach pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i rozprowadzić pianę na wierzchu. Potem kontynuować pieczenie.