Ciasto z twarogiem

26


Łatwe


90 min.


5 os.

Składniki
Masa twarogowa::
jajka2 sztuki
cukier100 gramów
cytryna1 sztuka
zmielony twaróg500 gramów
Ciasto::
cukier200 gramów
mąka pszenna300 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
olej160 mililitrów
jajka2 sztuki
jogurt grecki150 gramów
cytryna1 sztuka
olej słonecznikowy50 mililitrów
Kruszonka::
mąka pszenna100 gramów
cukier60 gramów
masło60 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Olej mieszamy z cukrem oraz jajkami.
Krok 2
Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny.
Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Dolewamy masę jajeczną oraz jogurt. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy.
Krok 5
W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem, 3 łyżkami soku z cytryny oraz twarogiem. Powstałą masę przekładamy na ciasto.
Krok 6
Mąkę pszenną z cukrem i masłem zagniatamy na kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 45 min.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl