Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm). |
Krok 2 |
Utrzeć na gładką masę 200g Kasi i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować. |
Krok 3 |
W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka. |
Krok 4 |
Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożyczym (zacząć od niwielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru). |
Krok 5 |
Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy. |
Krok 6 |
Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca. |
Krok 7 |
Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio. |
Krok 8 |
Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem. |