Ciasto z ukrytym sercem

78


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia400 gramów
cukier400 gramów
jajko8 sztuk
mąka pszenna600 gramów
mleko200 mililitrów
czerwony barwnik spożywczy1 opakowanie
Polewa:
czekolada200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm).
Krok 2
Utrzeć na gładką masę 200g Kasi i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
Krok 3
W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.
Krok 4
Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożyczym (zacząć od niwielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).
Krok 5
Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
Krok 6
Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
Krok 7
Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
Krok 8
Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl