Ciasto z ukrytym sercem
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 105 minut
  • 45 °C
  • Keksówka

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
  • cukier - 400 gramów
  • jajko - 8 sztuk
  • mąka pszenna - 600 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
  • polewa
  • czekolada - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm).
  2. Utrzeć na gładką masę 200g Kasi i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
  3. W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.
  4. Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożyczym (zacząć od niwielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).
  5. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
  6. Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
  7. Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
  8. Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.