Ciasto z winogronem

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    biszkopt jasny
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • biszkopt ciemny
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka - 0.75 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • krem
  • mleko - 1 litr
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • galaretka
  • galaretka wiśniowa - 3 opakowania
  • galaretka agrestowa - 3 opakowania
  • winogrono zielone - 30 dekagramów
  • brzoskwinie - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt jasny i ciemny. Wystudzić.
  2. Wykonać krem: obie mąki i żółtka roztrzepać w 1/4 l mleka.
  3. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń.
  4. Kasię utrzeć, dodać krem, podzielić na 3 części.
  5. WYKONANIE PLACKA: W ciemnym biszkopcie po upieczeniu wyciąć kółka (np. szklanką).
  6. Na jasnym biszkopcie w wysokiej foremce położyć pierwszą część kremu. Na masie położyć krążki z ciemnego biszkoptu.
  7. Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną galaretką, rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu.
  8. Gdy galaretka stężeje, nałożyć 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami.
  9. W otwory włożyć pokrojone brzoskwinie. Przykryć 3 częścią kremu i zalać czerwoną galaretką.