Ciasto z winogronem

0


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt jasny:
jajko6 sztuk
cukier6 łyżek
mąka1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Biszkopt ciemny:
jajko6 sztuk
cukier6 łyżek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
mąka0.75 szklanek
kakao3 łyżki
Krem:
mleko1 litr
cukier1 szklanka
mąka ziemniaczana4 łyżki
mąka pszenna4 łyżki
żółtko2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia2 opakowania
Galaretka:
galaretka wiśniowa3 opakowania
galaretka agrestowa3 opakowania
winogrono zielone30 dekagramów
brzoskwinie1 puszka
Przygotowanie
Krok 1
Upiec biszkopt jasny i ciemny. Wystudzić.
Krok 2
Wykonać krem: obie mąki i żółtka roztrzepać w 1/4 l mleka.
Krok 3
Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń.
Krok 4
Kasię utrzeć, dodać krem, podzielić na 3 części.
Krok 5
WYKONANIE PLACKA: W ciemnym biszkopcie po upieczeniu wyciąć kółka (np. szklanką).
Krok 6
Na jasnym biszkopcie w wysokiej foremce położyć pierwszą część kremu. Na masie położyć krążki z ciemnego biszkoptu.
Krok 7
Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną galaretką, rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu.
Krok 8
Gdy galaretka stężeje, nałożyć 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami.
Krok 9
W otwory włożyć pokrojone brzoskwinie. Przykryć 3 częścią kremu i zalać czerwoną galaretką.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl