Ciasto z winogronem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • masa brzoskwiniowa
  • brzoskwinie - 1 słoik
  • żelatyna - 10 dekagramów
  • masa ananasowa
  • ananas - 1 słoik
  • wierzch
  • różowe winogrona - 1 kilogram
  • galaretka agrestowa - 2 opakowania
  • masa maślankowa
  • maślanka brzoskwiniowa - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek.
  2. Wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
  3. Żelatynę namoczyć w szklance wody. Kak napęcznieje rozpuścić, jeszcze ciepłą podzielić na trzy części.
  4. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem, dodać jedną część żelatyny, wymieszać i tężejące wylać na biszkopt.
  5. Maślankę wymieszać z drugą częścią żelatyny i wylać na zastygnięte brzoskwinie. Na to ułożyć rozkrojone na połówki winogrona bez pestek.
  6. Następnie zmiksować ananasy wraz z syropem i dodać trzecią część żelatyny. Tężejącymi zmiksowanymi ananasami zalać winogrona.
  7. Gdy to zastygnie, zalać galaretką tężejącą, która będzie rozpuszczona w 3 szklankach wody.