Przygotowanie |
Krok 1 |
Zrób ciasto: Utrzyj Kasię z cukrem, dodaj jajko i wanilię. Ubijaj razem, aż masa będzie puszysta. |
Krok 2 |
Wsyp mąkę, sól i skórkę cytrynową, wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty. |
Krok 3 |
Ciasto podziel na 2 części, zapakuj w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. |
Krok 4 |
Przygotuj nadzienie: Rozgrzej Kasię w rondlu, dodaj wiśnie i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. |
Krok 5 |
Gotuj jeszcze kilka minut, aż wiśnie będą miękkie, ale wciąż jędrne. |
Krok 6 |
Dodaj mąkę rozprowadzoną w wodzie. Zagotuj mieszając, pozostaw 2 minuty na ogniu. |
Krok 7 |
Rondel wstaw do zimnej wody i szybko ostudź, mieszając. |
Krok 8 |
Rozwałkuj połowę ciasta, przełóż do formy na tartę. |
Krok 9 |
Brzegi ciasta podnieś i przyciśnij do boków formy. |
Krok 10 |
Przygotowaną formę z ciastem włóż do lodówki, a w tym czasie rozwałkuj i pokrój w paski drugą porcję ciasta. |
Krok 11 |
Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki. |
Krok 12 |
Rozgrzej piekarnik do 190°C. |
Krok 13 |
Wyjmij z lodówki formę z kruchym ciastem, napełnij ją przygotowanym nadzieniem wiśniowym, na wierzchu ułóż kratkę ze schłodzonych pasków ciasta. |
Krok 14 |
Posmaruj paski roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. |
Krok 15 |
Wstaw do piekarnika i piecz około godziny. |
Krok 16 |
Gdy paski na cieście zaczną się za bardzo rumienić, przykryj formę folią aluminiową. |
Krok 17 |
Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dopiero potem pokrój na porcje. |