| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zrób ciasto: Utrzyj Kasię z cukrem, dodaj jajko i wanilię. Ubijaj razem, aż masa będzie puszysta. |
| Krok 2 |
| Wsyp mąkę, sól i skórkę cytrynową, wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty. |
| Krok 3 |
| Ciasto podziel na 2 części, zapakuj w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. |
| Krok 4 |
| Przygotuj nadzienie: Rozgrzej Kasię w rondlu, dodaj wiśnie i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. |
| Krok 5 |
| Gotuj jeszcze kilka minut, aż wiśnie będą miękkie, ale wciąż jędrne. |
| Krok 6 |
| Dodaj mąkę rozprowadzoną w wodzie. Zagotuj mieszając, pozostaw 2 minuty na ogniu. |
| Krok 7 |
| Rondel wstaw do zimnej wody i szybko ostudź, mieszając. |
| Krok 8 |
| Rozwałkuj połowę ciasta, przełóż do formy na tartę. |
| Krok 9 |
| Brzegi ciasta podnieś i przyciśnij do boków formy. |
| Krok 10 |
| Przygotowaną formę z ciastem włóż do lodówki, a w tym czasie rozwałkuj i pokrój w paski drugą porcję ciasta. |
| Krok 11 |
| Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki. |
| Krok 12 |
| Rozgrzej piekarnik do 190°C. |
| Krok 13 |
| Wyjmij z lodówki formę z kruchym ciastem, napełnij ją przygotowanym nadzieniem wiśniowym, na wierzchu ułóż kratkę ze schłodzonych pasków ciasta. |
| Krok 14 |
| Posmaruj paski roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. |
| Krok 15 |
| Wstaw do piekarnika i piecz około godziny. |
| Krok 16 |
| Gdy paski na cieście zaczną się za bardzo rumienić, przykryj formę folią aluminiową. |
| Krok 17 |
| Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dopiero potem pokrój na porcje. |