Ciasto z wiśniami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia15 dekagramów
cukier0.3 szklanek
ubite jajko1 sztuka
olejek waniliowy2 mililitry
mąka2.25 szklanki
sól0.5 łyżeczek
starta skórka z cytryny2 łyżeczki
jajko do posmarowania1 sztuka
cukier do posypania1 łyżka
Nadzienie:
Kostka do pieczenia Kasia3 łyżki
wydrylowane wiśnie80 dekagramów
cukier0.75 szklanek
zimna woda2 łyżki
mąka kukurydziana3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Zrób ciasto: Utrzyj Kasię z cukrem, dodaj jajko i wanilię. Ubijaj razem, aż masa będzie puszysta.
Krok 2
Wsyp mąkę, sól i skórkę cytrynową, wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Krok 3
Ciasto podziel na 2 części, zapakuj w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 4
Przygotuj nadzienie: Rozgrzej Kasię w rondlu, dodaj wiśnie i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści.
Krok 5
Gotuj jeszcze kilka minut, aż wiśnie będą miękkie, ale wciąż jędrne.
Krok 6
Dodaj mąkę rozprowadzoną w wodzie. Zagotuj mieszając, pozostaw 2 minuty na ogniu.
Krok 7
Rondel wstaw do zimnej wody i szybko ostudź, mieszając.
Krok 8
Rozwałkuj połowę ciasta, przełóż do formy na tartę.
Krok 9
Brzegi ciasta podnieś i przyciśnij do boków formy.
Krok 10
Przygotowaną formę z ciastem włóż do lodówki, a w tym czasie rozwałkuj i pokrój w paski drugą porcję ciasta.
Krok 11
Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki.
Krok 12
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Krok 13
Wyjmij z lodówki formę z kruchym ciastem, napełnij ją przygotowanym nadzieniem wiśniowym, na wierzchu ułóż kratkę ze schłodzonych pasków ciasta.
Krok 14
Posmaruj paski roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
Krok 15
Wstaw do piekarnika i piecz około godziny.
Krok 16
Gdy paski na cieście zaczną się za bardzo rumienić, przykryj formę folią aluminiową.
Krok 17
Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dopiero potem pokrój na porcje.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl