Ciasto z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 0.3 szklanek
  • ubite jajko - 1 sztuka
  • olejek waniliowy - 2 mililitry
  • mąka - 2.25 szklanki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • starta skórka z cytryny - 2 łyżeczki
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • cukier do posypania - 1 łyżka
  • nadzienie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • wydrylowane wiśnie - 80 dekagramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • zimna woda - 2 łyżki
  • mąka kukurydziana - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zrób ciasto: Utrzyj Kasię z cukrem, dodaj jajko i wanilię. Ubijaj razem, aż masa będzie puszysta.
  2. Wsyp mąkę, sól i skórkę cytrynową, wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty.
  3. Ciasto podziel na 2 części, zapakuj w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Przygotuj nadzienie: Rozgrzej Kasię w rondlu, dodaj wiśnie i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści.
  5. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wiśnie będą miękkie, ale wciąż jędrne.
  6. Dodaj mąkę rozprowadzoną w wodzie. Zagotuj mieszając, pozostaw 2 minuty na ogniu.
  7. Rondel wstaw do zimnej wody i szybko ostudź, mieszając.
  8. Rozwałkuj połowę ciasta, przełóż do formy na tartę.
  9. Brzegi ciasta podnieś i przyciśnij do boków formy.
  10. Przygotowaną formę z ciastem włóż do lodówki, a w tym czasie rozwałkuj i pokrój w paski drugą porcję ciasta.
  11. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki.
  12. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  13. Wyjmij z lodówki formę z kruchym ciastem, napełnij ją przygotowanym nadzieniem wiśniowym, na wierzchu ułóż kratkę ze schłodzonych pasków ciasta.
  14. Posmaruj paski roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  15. Wstaw do piekarnika i piecz około godziny.
  16. Gdy paski na cieście zaczną się za bardzo rumienić, przykryj formę folią aluminiową.
  17. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Dopiero potem pokrój na porcje.