Ciasto z wiśniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  •  °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • wiśnie - 70 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię topimy i studzimy.
  2. Ubić pianę z z 4 białek, w trakcie ubijania dodać cukier, na końcu 4 żółtka.
  3. Masę delikatnie mieszamy z 2 szklankami mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy Kasię i ponownie lekko mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blachę (średniej wielkości). Na cieście układamy wydrylowane wiśnie.
  5. Pieczemy w umiarkowanie gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.
  6. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.