Ciasto z wiśniami bez pieczenia
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • forma do ciasta o średnicy 24 cm

Składniki:

    ciasto
  • serek pełnotłusty - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • śmietana 36% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 200 gramów
  • żelatyna w proszku - 1 łyżka
  • przegotowana woda - 0.5 szklanek
  • kruszonka
  • pokruszone biszkopty - 2.5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier puder - 40 gramów
  • polewa wiśniowa
  • wydrylowane wiśnie - 200 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody) - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce powoli dodawaj serek. Dodaj 100g kostki do pieczenia Kasia i wymieszaj ponownie. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody, schłódź i dodaj do masy.
  2. W rondlu rozpuść 80g kostki do pieczenia Kasia, dodaj do skruszonych biszkoptów, następnie wsyp cukier puder i wymieszaj.
  3. Przelej masę serową do formy na warstwę pokruszonych biszkoptów. Całość wsadź na godzinę do lodówki.
  4. W międzyczasie podgrzej wiśnie z cukrem pudrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku poprzez dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, co pozostawi sok nienaruszonym (otrzymasz gęstą konsystencję).
  5. Umieść sos na górze schłodzonego ciasta.