Ciasto ze śliwkami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mleko - 200 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • kasza manna - 3 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • śliwki w ćwiartki - 12 sztuk
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • mleko do lukru - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy Kasię z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy.
  2. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy.
  3. Dolewamy mleko nie przerywając ubijania.
  4. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką.
  5. Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną, ale może być też mała tortownica, jednak w niej będzie się chwilę dłużej piekło).
  6. Ćwiartki śliwek układamy na cieście skórką do dołu.
  7. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Polewamy lukrem.