Ciasto ze śliwkami

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka1.5 szklanek
mąka ziemniaczana1 łyżka
cukier0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
mleko200 mililitrów
jajko2 sztuki
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
kasza manna3 łyżki
ocet1 łyżka
śliwki w ćwiartki12 sztuk
cukier puder0.5 szklanek
mleko do lukru1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Ubijamy Kasię z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy.
Krok 2
Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy.
Krok 3
Dolewamy mleko nie przerywając ubijania.
Krok 4
Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką.
Krok 5
Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną, ale może być też mała tortownica, jednak w niej będzie się chwilę dłużej piekło).
Krok 6
Ćwiartki śliwek układamy na cieście skórką do dołu.
Krok 7
Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Polewamy lukrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl