CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM:
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 stop. °C

Składniki:

    ciasto jasne
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • olej - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciasto miodowe
  • mąka pszenna - 1.25 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • miód - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • ciasto słonecznikowe
  • masło - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • mleko - 2 łyżki
  • słonecznik łuskany - 300 gramów
  • masa budyniowa
  • mleko - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • słodzone mleko skondensowane - 1 słoik
  • masa śmietanowa
  • śmietana 36% - 500 gramów
  • cukier puder - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie ciasta jasnego (biszkopt): Białka ubić, stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto wlać na natłuszczoną, wyłożoną papierem formę o wymiarach 25x40 cm. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
  3. Wykonanie ciasta miodowego: Do mąki dodać Kasię oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, następnie wyłożyć na przykrytą papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40 cm. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stop.
  4. Wykonanie ciasta słonecznikowego: Masło, Kasię, mleko oraz cukier podgrzać na małym ogniu. Gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą, dodać słonecznik (nie gotować).
  5. Masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem o wymiarach 25x40 cm. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Musi wyjść taki karmelek - ja go miałam po około 50 min. w piekarniku.
  6. Wykonanie masy budyniowej: Puszkę mleka zalać wodą i gotować ok. 2 godz. Budyń ugotować i ostudzić. Kasię utrzeć, dodać ostudzony budyń i masę z puszki. Do ubitej masy dodać wystudzone i pokruszone ciasto słonecznikowe. Wymieszać dokładnie.
  7. Wykonanie masy śmietanowej: Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem.
  8. Przekładać ciasto: Najpierw na spód ciasto miodowe, później masa z pokruszonym ciastem słonecznikowym, jasny biszkopt i bita śmietana. Udekorować wg własnego pomysłu:))) SMACZNEGO:))