CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM:

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto jasne:
jajka4 sztuki
cukier4 łyżki
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
cukier wanliowy 1 opakowanie
olej2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Ciasto miodowe:
mąka pszenna1.25 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
cukier puder0.5 szklanek
miód1 łyżka
soda oczyszczona1 łyżeczka
jajko1 sztuka
Ciasto słonecznikowe:
masło100 gramów
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
cukier puder1 szklanka
mleko2 łyżki
słonecznik łuskany300 gramów
Masa budyniowa:
mleko2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
budyń śmietankowy1 opakowanie
słodzone mleko skondensowane1 słoik
Masa śmietanowa:
śmietana 36%500 gramów
cukier puder2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wykonanie ciasta jasnego (biszkopt): Białka ubić, stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Ciasto wlać na natłuszczoną, wyłożoną papierem formę o wymiarach 25x40 cm. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Krok 3
Wykonanie ciasta miodowego: Do mąki dodać Kasię oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, następnie wyłożyć na przykrytą papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40 cm. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stop.
Krok 4
Wykonanie ciasta słonecznikowego: Masło, Kasię, mleko oraz cukier podgrzać na małym ogniu. Gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą, dodać słonecznik (nie gotować).
Krok 5
Masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem o wymiarach 25x40 cm. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Musi wyjść taki karmelek - ja go miałam po około 50 min. w piekarniku.
Krok 6
Wykonanie masy budyniowej: Puszkę mleka zalać wodą i gotować ok. 2 godz. Budyń ugotować i ostudzić. Kasię utrzeć, dodać ostudzony budyń i masę z puszki. Do ubitej masy dodać wystudzone i pokruszone ciasto słonecznikowe. Wymieszać dokładnie.
Krok 7
Wykonanie masy śmietanowej: Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem.
Krok 8
Przekładać ciasto: Najpierw na spód ciasto miodowe, później masa z pokruszonym ciastem słonecznikowym, jasny biszkopt i bita śmietana. Udekorować wg własnego pomysłu:))) SMACZNEGO:))
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl