Przygotowanie |
Krok 1 |
Wykonanie ciasta jasnego (biszkopt): Białka ubić, stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i dokładnie wymieszać. |
Krok 2 |
Ciasto wlać na natłuszczoną, wyłożoną papierem formę o wymiarach 25x40 cm. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni. |
Krok 3 |
Wykonanie ciasta miodowego: Do mąki dodać Kasię oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, następnie wyłożyć na przykrytą papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40 cm. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stop. |
Krok 4 |
Wykonanie ciasta słonecznikowego: Masło, Kasię, mleko oraz cukier podgrzać na małym ogniu. Gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą, dodać słonecznik (nie gotować). |
Krok 5 |
Masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem o wymiarach 25x40 cm. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Musi wyjść taki karmelek - ja go miałam po około 50 min. w piekarniku. |
Krok 6 |
Wykonanie masy budyniowej: Puszkę mleka zalać wodą i gotować ok. 2 godz. Budyń ugotować i ostudzić. Kasię utrzeć, dodać ostudzony budyń i masę z puszki. Do ubitej masy dodać wystudzone i pokruszone ciasto słonecznikowe. Wymieszać dokładnie. |
Krok 7 |
Wykonanie masy śmietanowej: Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem. |
Krok 8 |
Przekładać ciasto: Najpierw na spód ciasto miodowe, później masa z pokruszonym ciastem słonecznikowym, jasny biszkopt i bita śmietana. Udekorować wg własnego pomysłu:))) SMACZNEGO:)) |