Ciasto zielone jak Shrek
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160°C °C
  • Tortownica o średnicy 24cm

Składniki:

    biszkopt:
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 65 gramów
  • mąka tortowa - 65 gramów
  • mielone migdały - 2 łyżki
  • masa budyniowa:
  • sok w zielonym kolorze - 500 mililitrów
  • budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • zielona pianka:
  • napój Frugo zielony - 250 mililitrów
  • żelatyna - 1 łyżka
  • Śmietanka 36% - 1.5 szklanek
  • cukier puder - 40 gramów
  • ciastka Delicje - 1 opakowanie
  • galaretka:
  • zielona galaretka(która tężeje z kiwi) lub agar agar do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością - 1 opakowanie
  • dojrzałe kiwi - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej i białej masy.
  2. Mąkę mieszamy z migdałami i delikatnie wsypując powoli ręcznie mieszamy z masą jajeczną. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut . Po upieczeniu wystudzony biszkopt odwracamy do góry nogami i usuwamy papier z ciasta.
  3. Następnie przygotowujemy masę budyniową tzn. z 500 ml soku odlewamy 1 szklankę. Dodajemy do niej proszek budyniowy i mieszamy rózgą kuchenną. Pozostałą część soku wlewamy do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Gdy sok zacznie się gotować, wlewamy stopniowo wcześniej wymieszaną resztę soku z proszkiem budyniowym i ciągle mieszamy rózgą kuchenną. Mieszamy tak do momentu aż uzyskamy gęstą masę. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia.
  4. Miękką Kasię ucieramy mikserem, a następnie dodajemy stopniowo zielona masę. Miksujemy całość do połączenia składników.
  5. Masę przekładamy na upieczony biszkopt i układamy delicje. Musimy pamiętać , że delicje układamy dopiero na wystudzony budyń. Kolejną czynnością jest wykonanie zielonej pianki tzn. do rondla wlewamy sok Frugo, wsypujemy żelatynę i czekamy aż napęcznieje po czym zaraz wstawiamy do zagrzania (uwaga: nie gotować!). Stale mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy w misie miksera. Pod koniec ubijania wlewamy tężejące zieloną masę. Uwaga nie może być za ciepła.Gotową masę przelewamy na budyń z delicjami. Odstawiamy do lodówki aby się ścięła.
  6. Gdy nasza pianka jest już ścięta, zajmujemy się ostatnią warstwą. Galaretkę, która tężeje z kiwi przygotowujemy według zaleceń producenta . Zanim wylejemy tężejącą galaretkę to na piance układamy cienkie plastry kiwi. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto możemy udekorować posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.