Ciasto zielone jak Shrek

234


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt::
jajka3 sztuki
cukier65 gramów
mąka tortowa65 gramów
mielone migdały2 łyżki
Masa budyniowa::
sok w zielonym kolorze500 mililitrów
budyń waniliowy bez cukru1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
Zielona pianka::
napój Frugo zielony250 mililitrów
żelatyna1 łyżka
Śmietanka 36%1.5 szklanek
cukier puder40 gramów
ciastka Delicje1 opakowanie
Galaretka::
zielona galaretka(która tężeje z kiwi) lub agar agar do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością1 opakowanie
dojrzałe kiwi2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej i białej masy.
Krok 2
Mąkę mieszamy z migdałami i delikatnie wsypując powoli ręcznie mieszamy z masą jajeczną. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut . Po upieczeniu wystudzony biszkopt odwracamy do góry nogami i usuwamy papier z ciasta.
Krok 3
Następnie przygotowujemy masę budyniową tzn. z 500 ml soku odlewamy 1 szklankę. Dodajemy do niej proszek budyniowy i mieszamy rózgą kuchenną. Pozostałą część soku wlewamy do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Gdy sok zacznie się gotować, wlewamy stopniowo wcześniej wymieszaną resztę soku z proszkiem budyniowym i ciągle mieszamy rózgą kuchenną. Mieszamy tak do momentu aż uzyskamy gęstą masę. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia.
Krok 4
Miękką Kasię ucieramy mikserem, a następnie dodajemy stopniowo zielona masę. Miksujemy całość do połączenia składników.
Krok 5
Masę przekładamy na upieczony biszkopt i układamy delicje. Musimy pamiętać , że delicje układamy dopiero na wystudzony budyń. Kolejną czynnością jest wykonanie zielonej pianki tzn. do rondla wlewamy sok Frugo, wsypujemy żelatynę i czekamy aż napęcznieje po czym zaraz wstawiamy do zagrzania (uwaga: nie gotować!). Stale mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy w misie miksera. Pod koniec ubijania wlewamy tężejące zieloną masę. Uwaga nie może być za ciepła.Gotową masę przelewamy na budyń z delicjami. Odstawiamy do lodówki aby się ścięła.
Krok 6
Gdy nasza pianka jest już ścięta, zajmujemy się ostatnią warstwą. Galaretkę, która tężeje z kiwi przygotowujemy według zaleceń producenta . Zanim wylejemy tężejącą galaretkę to na piance układamy cienkie plastry kiwi. Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto możemy udekorować posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl