Ciasto ziemniaczane po kanadyjsku

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • woda - 1 łyżka
  • jajka - 2 sztuki
  • parmezan - 0.2 szklanek
  • oliwa - 2 łyżki
  • ser ricotta - 0.2 szklanek
  • ciasto francuskie

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj i rozgnieć. Z ciasta francuskiego wytnij dwa krążki o średnicy 22 centymetrów.
  2. Do ziemniaków dodaj jedno jajko, starty parmezan, ser Ricotta oraz oliwę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Formę na tarte wyłóż krążkiem ciasta francuskiego, nałóż masę z ziemniaków i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  5. Sklej brzegi ciasta i posmaruj na wierzchu jajkiem ubitym z wodą.
  6. Ciasto nakłuj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz, do czasu gdy ciasto zyska złoty kolor.