Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

14


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
kotlety cielęce z kostką8 sztuk
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
pieczarki10 sztuk
cebula0.5 sztuk
śmietana 36%250 mililitrów
białe wytrawne wino100 mililitrów
oliwa30 mililitrów
świeży rozmaryn1 sztuka
pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na oliwie. Pieczarki pokrój w grube plastry i wsyp do cebuli.
Krok 2
Przesmażone grzyby z cebulą zalej winem i odparuj. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut. Dopraw do smaku.
Krok 3
Kotlety posyp przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilka minut.
Krok 4
Patelnię wyłóż pergaminem i nagrzej. Zamarynowane kotlety ułóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sosem, chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl