Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kotlety cielęce z kostką - 8 sztuk
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • pieczarki - 10 sztuk
  • cebula - 0.5 sztuk
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • białe wytrawne wino - 100 mililitrów
  • oliwa - 30 mililitrów
  • świeży rozmaryn - 1 sztuka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na oliwie. Pieczarki pokrój w grube plastry i wsyp do cebuli.
  2. Przesmażone grzyby z cebulą zalej winem i odparuj. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut. Dopraw do smaku.
  3. Kotlety posyp przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilka minut.
  4. Patelnię wyłóż pergaminem i nagrzej. Zamarynowane kotlety ułóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sosem, chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.