Cielęcina a la marengo

33


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
cielęcina600 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
pieczarki200 gramów
pomidory4 sztuki
cebule szalotki4 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
zielone oliwki w zalewie100 gramów
mąka pszenna2 łyżki
białe wino1 szklanka
pomarańcze2 sztuki
tymianek suszony1 łyżka
suszony rozmaryn1 łyżka
pęczek natki pietruszki1 sztuka
pęczek świeżej bazylii1 sztuka
sól1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
cukier1 szczypta
mąka do panierowania
oliwa z oliwek2 łyżki
woda400 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oczyść z błon i pokrój w centymetrowej grubości plastry (jeśli plastry są duże przekrój je na pół).
Krok 2
Plastry mięsa oprósz delikatnie szczyptą tymianku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Następnie obtocz w mące i obsmaż na patelni.
Krok 3
Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój w plasterki, a pieczarki - w ćwiartki. Całość obsmaż razem z mięsem i podlej białym winem.
Krok 4
Pomidory sparz we wrzącej wodzie, zdejmij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój również oliwki, a następnie wszystko dodaj do mięsa.
Krok 5
Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę. Pozostałe pomarańcze obierz, wykrój z nich filety i, wraz z otartą skórką, dodaj je do mięsa.
Krok 6
Do oddzielnego naczynia wlej 400 mililitrów wody, wymieszaj ją z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, po czym dodaj do potrawy. Całość duś pod przykryciem około 30 minut (do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie), mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw sos posiekaną bazylią i natką pietruszki.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl