Ciepła sałatka z pomidorów i szparagów
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • białe szparagi - 1 pęczek
  • młode ziemniaki - 500 gramów
  • cebula dymki razem ze szczypiorem - 2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe - 150 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj szczypior, cebulę pokrój w piórka. Pomidorki przekrój na pół.
  2. Przygotuj sos sałatkowy. W tym celu pomieszaj trzy łyżki oliwy z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym.
  3. Białe szparagi obierz na całej długości i odłam twarde końce. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min. Po wystygnięciu pokrój.
  4. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości około 20 minut. Mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Lekko je przestudź, obierz, pokrój w grube plastry, zalej sosem sałatkowym, przykryj szczelnie folią i odstaw na bok do wystygnięcia.
  5. Do ziemniaków dodaj szparagi, pomidorki i szczypior. Polej wcześniej przygotowanym sosem.