Clafoutis z czereśniami

52


Łatwe


20 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
cukier0.5 szklanek
Śmietana 30%100 mililitrów
mleko150 mililitrów
jajka4 sztuki
mąka3 łyżki
czereśnie500 gramów
bułka tarta1 łyżka
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Czereśnie umyj, osusz i wydryluj. Formę ceramiczną do tarty posmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Do formy włóż czereśnie.
Krok 2
W rondelku rozpuść Kasię i śmietankę, zagotuj. Mleko wymieszaj z mąką i wlewaj do gorącej śmietanki ciągle mieszając.
Krok 3
W misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i przygotowaną wcześniej masą.
Krok 4
Otrzymaną masą zalej wiśnie w formie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl