Clafoutis z czereśniami
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C
  • forma do tarty 24 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Śmietana 30% - 100 mililitrów
  • mleko - 150 mililitrów
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • czereśnie - 500 gramów
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyj, osusz i wydryluj. Formę ceramiczną do tarty posmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Do formy włóż czereśnie.
  2. W rondelku rozpuść Kasię i śmietankę, zagotuj. Mleko wymieszaj z mąką i wlewaj do gorącej śmietanki ciągle mieszając.
  3. W misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i przygotowaną wcześniej masą.
  4. Otrzymaną masą zalej wiśnie w formie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 45 minut, aż wierzch się zarumieni.