Clafoutis z morelami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym rondelku rozpuść Kasię i odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

W misce ubij jajka z połową cukru.

Krok 3

Dodaj mąkę i mleko.

Krok 4

Wszystko razem wymieszaj.

Krok 5

Na koniec dodaj przestudzoną Kasię i rum.

Krok 6

Umyte morele pozbaw pestek i pokrój na ćwiartki.

Krok 7

Kwadratową formę o wymiarach 22x22cm wysmaruj Kasią i obsyp bułką tartą.

Krok 8

Na dno formy wyłóż ćwiartki owoców.

Krok 9

Owoce zalej przygotowanym ciastem.

Krok 10

Całość wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piecz 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca posyp resztą cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ekspresowe ciasto
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej