Clafoutis z morelami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym rondelku rozpuść Kasię i odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

W misce ubij jajka z połową cukru.

Krok 3

Dodaj mąkę i mleko.

Krok 4

Wszystko razem wymieszaj.

Krok 5

Na koniec dodaj przestudzoną Kasię i rum.

Krok 6

Umyte morele pozbaw pestek i pokrój na ćwiartki.

Krok 7

Kwadratową formę o wymiarach 22x22cm wysmaruj Kasią i obsyp bułką tartą.

Krok 8

Na dno formy wyłóż ćwiartki owoców.

Krok 9

Owoce zalej przygotowanym ciastem.

Krok 10

Całość wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piecz 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca posyp resztą cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Clafoutis z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej