Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi

14


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
pomidorki koktajlowe400 gramów
natka pietruszki1 pęczek
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
szczypiorek1 pęczek
ser gruyer100 gramów
mąka pszenna55 gramów
jajka6 sztuk
śmietana 30%300 mililitrów
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
bułka tarta2 łyżki
masło1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Zioła posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ser zetrzyj.
Krok 2
Do naczynia wyłóż pomidorki i oprósz je ziołami i połową sera.
Krok 3
Do przesianej mąki dodaj jajka, ucierając wszystko na gładką masę, a następnie powoli dolewaj śmietanę, ciągle mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dopraw pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr i pieprzem.
Krok 4
Ciastem zalej pomidory, a na wierzch posyp resztę sera. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 20 minut, aż ciasto zetnie się i urośnie. Podawaj na ciepło.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl