Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe - 400 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • ser gruyer - 100 gramów
  • mąka pszenna - 55 gramów
  • jajka - 6 sztuk
  • śmietana 30% - 300 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Zioła posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ser zetrzyj.
  2. Do naczynia wyłóż pomidorki i oprósz je ziołami i połową sera.
  3. Do przesianej mąki dodaj jajka, ucierając wszystko na gładką masę, a następnie powoli dolewaj śmietanę, ciągle mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dopraw pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr i pieprzem.
  4. Ciastem zalej pomidory, a na wierzch posyp resztę sera. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 20 minut, aż ciasto zetnie się i urośnie. Podawaj na ciepło.