Comber

10


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
masło250 gramów
jajka3 sztuki
cukier puder120 gramów
mąka pszenna250 gramów
kakao3 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
woda4 łyżki
Do nasączenia::
zaparzona herbata1 szklanka
wiśniówka0.5 szklanek
masło1 łyżka
kakao2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Do rondelka przekładamy pokrojone w kostkę masło, cukier oraz wlewamy wodę. Następnie wsypujemy kakao.
Krok 2
Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Odlewamy ok 8-9 łyżek masy do osobnego naczynia. Zostawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy czekoladową masę oraz wrzucamy żółtka. Całość mieszamy.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 50 min. Wyciągamy i studzimy.
Krok 5
Herbatę mieszamy z alkoholem. Powstałym pączem nasączamy ciasto.
Krok 6
Odłożoną polewę czekoladową łączymy z kakao oraz łyżką masła. Delikatnie podgrzewamy do połączenia się składników. Polewamy nią ciasto.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl