Przygotowanie |
Krok 1 |
Do rondelka przekładamy pokrojone w kostkę masło, cukier oraz wlewamy wodę. Następnie wsypujemy kakao. |
Krok 2 |
Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Odlewamy ok 8-9 łyżek masy do osobnego naczynia. Zostawiamy do wystudzenia. |
Krok 3 |
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy czekoladową masę oraz wrzucamy żółtka. Całość mieszamy. |
Krok 4 |
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 50 min. Wyciągamy i studzimy. |
Krok 5 |
Herbatę mieszamy z alkoholem. Powstałym pączem nasączamy ciasto. |
Krok 6 |
Odłożoną polewę czekoladową łączymy z kakao oraz łyżką masła. Delikatnie podgrzewamy do połączenia się składników. Polewamy nią ciasto. |