Comber
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

  • gorzka czekolada - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • migdały - 15 dekagramów
  • mąka - 10 dekagramów
  • kakao - 2 łyżki
  • jajko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • rum - 50 mililitrów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zalej migdały wrzącą wodą, a gdy wystygną, obierz z łupinek.
  2. 10 odłóż do dekoracji ciasta, a resztę osusz na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej.
  3. Potem zmiel w maszynce do orzechów.
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Rozgrzej w rondelku - na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając 150 g czekolady i Kasi.
  6. Zdejmij z ognia, przelej do miski i natychmiast zacznij wbijać - ucierając masę - po jednym żółtku.
  7. Ubij pianę z 6 białek i szczypty soli.
  8. Wsypuj po łyżce cukier i ubijaj dalej, aż piana stanie się błyszcząca i bardzo sztywna.
  9. Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  10. Wsyp do masy czekoladowo-żółtkowej mąkę z dodatkami, wlej alkohol i starannie wymieszaj.
  11. Dodaj pianę i zmielone migdały - znów dokładnie wymieszaj.
  12. Posmaruj podłużną foremkę Kasią, oprósz mąką.
  13. Wlej ciasto i piecz najpierw w temperaturze 170ºC, a gdy wyrośnie - 180ºC.
  14. Mniej więcej po 40 minutach ciasto powinno być upieczone.
  15. Rozgrzej w rondelku 50 g czekolady, 3 łyżki wody i łyżkę cukru.
  16. Potnij na kawałki odłożone migdały.
  17. Posmaruj wystudzone ciasto płynną (ale wystudzoną) czekoladą, udekoruj migdałami.