Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 1 kilogram
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • czerwone wino - 150 mililitrów
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • pieczarki - 150 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • cebule szalotki - 15 sztuk
  • rzodkiewki - 6 sztuk
  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • tymianek - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz.
  2. Na patelni obsmaż pałki z kurczaka, ciągle mieszając, do czasu, gdy się zarumienią.
  3. Dodaj obsmażony boczek, marchew, cebulkę, pieczarki, przyprawy oraz czosnek. Całość duś przez około 20 minut, na wolnym ogniu.
  4. Cebulki obierz i przekrój na pół. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a marchew w plastry. Czosnek posiekaj. Dodaj warzywa do boczku i smaż całość przez około 5 minut, po czym wyjmij i przełóż na talerz.
  5. Kurczaka zalej kieliszkiem czerwonego wina, po chwili, gdy się zredukuje dodaj sos do pieczeni Knorr wymieszany w 250 mililitrach wody.
  6. Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Sałatę umyj i rozdrobnij, a rzodkiewkę pokrój w plastry. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.