Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO

4


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
pałki z kurczaka1 kilogram
Sos sałatkowy włoski Knorr
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
czerwone wino150 mililitrów
wędzony boczek100 gramów
pieczarki150 gramów
marchew1 sztuka
cebule szalotki15 sztuk
rzodkiewki6 sztuk
sałata lodowa1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
ziele angielskie2 sztuki
liść laurowy2 sztuki
tymianek1 sztuka
oliwa z oliwek50 mililitrów
woda300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz.
Krok 2
Na patelni obsmaż pałki z kurczaka, ciągle mieszając, do czasu, gdy się zarumienią.
Krok 3
Dodaj obsmażony boczek, marchew, cebulkę, pieczarki, przyprawy oraz czosnek. Całość duś przez około 20 minut, na wolnym ogniu.
Krok 4
Cebulki obierz i przekrój na pół. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a marchew w plastry. Czosnek posiekaj. Dodaj warzywa do boczku i smaż całość przez około 5 minut, po czym wyjmij i przełóż na talerz.
Krok 5
Kurczaka zalej kieliszkiem czerwonego wina, po chwili, gdy się zredukuje dodaj sos do pieczeni Knorr wymieszany w 250 mililitrach wody.
Krok 6
Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Sałatę umyj i rozdrobnij, a rzodkiewkę pokrój w plastry. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl