| |||||||||
| Składniki | ||
| mleko 3.2% | 200 mililitrów | |
| Rama Cremefine do gotowania | 250 mililitrów | |
| żółtka jajek | 5 sztuk | |
| laska wanilii | 1 sztuka | |
| cukier biały | 100 gramów | |
| cukier brązowy | 80 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Rozgrzej piekarnik do 100°C. |
| Krok 2 |
| Zagotuj mleko z przeciętą na pół wanilią i białym cukrem. |
| Krok 3 |
| Dodaj śmietanę i żółtka i dokładnie wymieszaj. Płyn rozlej w kokilki o średnicy ok. 8 cm. |
| Krok 4 |
| Naczynia umieść w kąpieli wodnej, piecz w 100°C do momentu aż masa stężeje, powinno to zająć około 50 minut. |
| Krok 5 |
| Deser ostudź, posyp cukrem brązowym po wierzchu i skarmelizuj opalając palnikiem gazowym. |
| Autor: przepisy.pl |