Crème brûlée
  • 60 minut
  • 10 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko 3.2% - 200 mililitrów
  • Rama Cremefine do gotowania - 250 mililitrów
  • żółtka jajek - 5 sztuk
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • cukier biały - 100 gramów
  • cukier brązowy - 80 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 100°C.
  2. Zagotuj mleko z przeciętą na pół wanilią i białym cukrem.
  3. Dodaj śmietanę i żółtka i dokładnie wymieszaj. Płyn rozlej w kokilki o średnicy ok. 8 cm.
  4. Naczynia umieść w kąpieli wodnej, piecz w 100°C do momentu aż masa stężeje, powinno to zająć około 50 minut.
  5. Deser ostudź, posyp cukrem brązowym po wierzchu i skarmelizuj opalając palnikiem gazowym.