Crumble z wiśniami lub innymi owocami

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
jajko1 sztuka
cukier waniliowy1 opakowanie
mąka40 dekagramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
sok z cytryny
skórka z cytryny
wiśnie0.5 kilogramów
konfitura wiśniowa20 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Kasięę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z jajkiem i skórką cytrynową.
Krok 2
Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Rękoma zagnieść ciasto o konsystencji kruszonki.
Krok 3
Połowę przygotowanej kruszonki wylepić natłuszczoną formę do tart o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika o temp 200*C i podpiekać około 15 minut.
Krok 4
Odsączone i wypestkowane wiśnie wymieszać z konfiturą i równomiernie rozsmarować na cieście.
Krok 5
Posypać pozostałą kruszonką i w tej samej temperaturze piec jeszcze około 20-25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z formy, ostudzić na specjalnej kratce kuchennej.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl