Crumble z wiśniami lub innymi owocami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 40 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • wiśnie - 0.5 kilogramów
  • konfitura wiśniowa - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasięę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z jajkiem i skórką cytrynową.
  2. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Rękoma zagnieść ciasto o konsystencji kruszonki.
  3. Połowę przygotowanej kruszonki wylepić natłuszczoną formę do tart o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika o temp 200*C i podpiekać około 15 minut.
  4. Odsączone i wypestkowane wiśnie wymieszać z konfiturą i równomiernie rozsmarować na cieście.
  5. Posypać pozostałą kruszonką i w tej samej temperaturze piec jeszcze około 20-25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z formy, ostudzić na specjalnej kratce kuchennej.