Cukinia duszona z szynką i oliwkami
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka - 100 gramów
  • cukinia - 2 sztuki
  • oliwki zielone - 0.5 szklanek
  • marchew młoda - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • oregano - 1 szczypta
  • bazylia - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 szczypta
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej niezbyt mocno oliwę. Szynkę pokrój a kotkę i obsmaż na oliwie.
  2. Cukinię umyj,odetnij końce i bez obierania pokrój w kostkę, dodaj do szynki. Młoda marchewkę oskrob i pokrój na małe kawałki, dodaj do cukinii. Oliwki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do dania.
  3. Warzywa oprósz przyprawami i wymieszaj. Duś pod przykrywką na niewielkim ogniu ok 10 min.