Cukinia faszerowana indykiem
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • filet z indyka - 200 gramów
  • pieczarki - 8 sztuk
  • pomidory suszone - 5 sztuk
  • szalotka - 2 sztuki
  • oliwa z pomidorów suszonych - 3 łyżki
  • śmietana 12% - 200 gramów
  • jajka - 1 sztuka
  • ser parmezan starty - 4 łyżki
  • kiełki słonecznika - 2 garść

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę 2x2 cm, pieczarki pokrój w ósemki, pomidory w paseczki a szalotkę posiekaj. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę oraz pieczarki. Dodaj pomidory a następnie wlej przygotowaną śmietanę. Całość zagotuj, następnie lekko wystudź, wbij jajko i wymieszaj.
  3. Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały „łódeczki”.
  4. Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj 15 minut. Gotowe cukinie wyjmij z piekarnika, posyp po wierzchu kiełkami i podawaj.