Cukinia faszerowana kaszotto
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia duża - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gramów
  • Kaszotto orientalne Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • papryka - 1 sztuka
  • jajko na twardo - 2 sztuki
  • pomidory suszone w oliwie - 3 plastry
  • mozarella tarta - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środki, pozostawiając ok 1cm ścianki. Odkładamy.
  2. Masło rozpuszczamy na patelni. Posiekaną cebulkę oraz czosnek (może być przez praskę) wrzucamy na patelnię i smażymy do zarumienienia.
  3. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 4 minuty.
  4. Dokładamy na patelnię pokrojone w kosteczkę pieczarki i dusimy, aż puszczą soki. Ściągamy przykrywkę i smażymy na małym ogniu, dopóki woda z pieczarek nie wyparuje.
  5. Wsypujemy zawartość Kaszotto orientalne Knorr na patelnię, zalewamy 300ml wody i gotujemy pod przykryciem przez 10-12 minut.
  6. Po ugotowaniu kaszotto, wyłączamy ogień i dodajemy pokrojone, ugotowane jajka oraz mieszamy z zawartością patelni.
  7. Kaszotto przekładay łyżką do wydrążonych cukiń, a wierzch posypujemy tartą mozarellą (1 łyżka na jedną połowę cukinii).
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut.