Cukinia na parze w sosie toskańskim

3


Łatwe


15 min.


3 os.

Składniki
cukinia2 sztuki
ząbek czosnku1 sztuka
oliwa z oliwek z ziołami1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
pieprz cayenne1 szczypta
Sos spaghetti toscana Knorr1 sztuka
mielone suszone pomidory1 łyżeczka
papryka1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylia1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Cukinie myjemy, kroimy w plastry, każdy krążek smarujemy kroplą oliwy bazyliowej i oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na parze 5-7 minut.
Krok 2
Sos zagrzewamy przyprawiając do smaku przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką i ziołami.
Krok 3
Cukinie układamy w miseczkach i zalewamy sosem. Dekorujemy świeżą bazylią.
Krok 4
Danie możemy jeść jako warzywną przekąskę ale możemy je podać również z makaronem czy z ryżem.
Autor: Dorota Wdowińska-RozbickaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl