Cukinia na parze w sosie toskańskim
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek z ziołami - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • Sos spaghetti toscana Knorr - 1 sztuka
  • mielone suszone pomidory - 1 łyżeczka
  • papryka - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie myjemy, kroimy w plastry, każdy krążek smarujemy kroplą oliwy bazyliowej i oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na parze 5-7 minut.
  2. Sos zagrzewamy przyprawiając do smaku przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczypta pieprzu kajeńskiego, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką i ziołami.
  3. Cukinie układamy w miseczkach i zalewamy sosem. Dekorujemy świeżą bazylią.
  4. Danie możemy jeść jako warzywną przekąskę ale możemy je podać również z makaronem czy z ryżem.