Cukinia zapiekana z serem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 3 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • estragon - 0.5 pęczków
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • parmezan - 200 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • jajka - 4 sztuki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 4 łyżki
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.
  2. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.
  3. Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.
  4. Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.
  5. Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
  6. Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.