Cukinia zapiekana z serem

29


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
cukinia3 sztuki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
estragon0.5 pęczków
natka pietruszki0.5 pęczków
parmezan200 gramów
mleko0.5 szklanek
śmietana0.5 szklanek
jajka4 sztuki
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
bułka tarta2 łyżki
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa4 łyżki
masło1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.
Krok 3
Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.
Krok 4
Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.
Krok 5
Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Krok 6
Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl