Cukinia zapiekana z serem

45


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
cukinia3 sztuki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
estragon0.5 pęczków
natka pietruszki0.5 pęczków
parmezan200 gramów
mleko0.5 szklanek
śmietana0.5 szklanek
jajka4 sztuki
gałka muszkatołowa1 szczypta
bułka tarta2 łyżki
pieprz czarny mielony1 szczypta
oliwa4 łyżki
masło1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.
Krok 3
Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.
Krok 4
Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.
Krok 5
Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Krok 6
Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl