Cukinie faszerowane kaszotto po meksykańsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia średniej wielkości - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • Kaszotto meksykańskie Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • woda-wrzątek - 250 mililitrów
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie myjemy, przekrawamy na połowę wzdłuż długiego boku i wydrążamy pestki oraz miąższ za pomocą małej łyżeczki. Połówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko solimy i odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnobrązowy kolor. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz zawartość torebki z kaszotto i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pomidory, 250 ml wrzącej wody, raz jeszcze mieszamy i gotujemy ok 15 minut, aż kasza zmięknie (często mieszamy, inaczej kasza się przypali!)
  3. Ugotowaną kaszę nakładamy łyżką do wydrążonych połówek cukinii. Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (aż cukinia będzie miękka; sprawdzamy nakłuwając brzeg cukinii ostrym nożem). Gotowe!