Cukiniowe ślimaczki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • małe cukinie - 2 sztuki
  • mięso mielone wołowe - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 7 sztuk
  • jajko - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • Majeranek Knorr - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce oliwy. Całość przyprawiamy majerankiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie farsz zdejmujemy z ognia i pozwalamy troszkę przestygnąć, by móc dodać jajko bez ryzyka ścięcia się białka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy w cienkie długie paski o grubości ok. 3mm. Paski przekładamy do żaroodpornej miski i zalewamy osolonym wrzątkiem. Pozostawiamy cukinię na około 2 minuty, aby troszkę zmiękła, co ułatwi nam jej zwijanie. Fetę kroimy w kostkę.
  2. Zwijanie ślimaczków: Kładziemy pasek cukinii, na niego nakładamy łyżkę farszu 2-3 kosteczki sera feta i zwijamy, zaczynając od szerszego końca. Zwiniętego ślimaczka stawiamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Tak samo zwijamy pozostałe paski cukinii.
  3. Ślimaczki dokładnie smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie lub spryskujemy oliwą w spryskiwaczu i zapiekamy 25 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 st. C. Gotowe ślimaczki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, zatem świetnie się sprawdzają na przyjęciach.