Cukiniowe spaghetti
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wątróbka drobiowa - 1 kilogram
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • cukinie - 2 sztuki
  • duża cebula - 1 sztuka
  • krojone pomidory w puszce - 1 sztuka
  • listek świeżej bazylii
  • suszone lub świeże oregano - 1 łyżeczka
  • suszona lub świeża bazylia - 1 łyżeczka
  • parmezan lub inny twardy ser - 6 łyżek
  • oliwa z oliwek do smażenia - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyć, oczyścić, bardzo drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę. Cebulę zeszklić i dodać wątróbkę. Następnie dodać pomidory z puszki i dusić na wolnym ogniu.
  3. Dodać przyprawy: sól, pieprz oraz oregano i bazylię.
  4. Rozrobić Fix Knorr i dodać do całości. Dusić na wolnym ogniu kilka minut.
  5. Cukinię umyć i obrać. Pociąć wzdłuż na cieniutkie plasterki, obierakiem do ziemniaków na paski zostawiając miąższ. Włożyć do gotującej się posolonej wody na ok. 3 minuty.
  6. Cukinię wyjąć cedzakiem. Układamy na talerzu nasze cukiniowe spaghetti i dodajemy sos. Posypujemy serem według uznania i dekorujemy liskiem bazylii.